Τάρτα λαχανικών με γαρίδες


Τάρτα λαχανικών (πατάτες, μπρόκολο, καρότο) με γαρίδες, επικαλυμμένα με αραιή μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης και γλυκιά πάπρικα

Τάρτα λαχανικών (πατάτες, μπρόκολο, καρότο) με γαρίδες, επικαλυμμένα με αραιή μπεσαμέλ, γραβιέρα Κρήτης και γλυκιά πάπρικα

Υλικά (για ταρτιέρα διαμέτρου 29 εκατοστών)

Ζύμη

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Γέμιση

  • 400 γραμμάρια μικρές γαρίδες χωρίς κέλυφος
  • 300 γραμμάρια μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
  • 3 πατάτες
  • 4-5 καρότα
  • 2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι κοσκινισμένο
  • 1 ποτήρι νερού φρέσκο γάλα
  • 1 αυγό
  • Λίγη τριμμένη γραβιέρα
  • ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Λίγο κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι

Η προετοιμασία της ζύμης

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπώλ.
  2. Προσθέστε τα 130 ml ελαιόλαδου.
  3. Προσθέστε το αλάτι.
  4. Προσθέστε το νερό (πρέπει να είναι κρύο και να το ρίχνετε σε μικρές δόσεις) και ζυμώστε ελαφρά για πολύ λίγο.
  5. Κάντε μια μπάλα από τη ζύμη και τυλίξτε την με μεμβράνη.
  6. Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  7. Ακουμπήστε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και πιέστε με τους καρπούς για να μαλακώσει.
  8. Όταν απλώσει λίγο, βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να μην κολλήσει ο πλάστης (έτσι δεν χρειάζεται και το αλεύρι).
  9. Ανοίξτε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου μισό δάχτυλο. Να ελέγχετε πάντα το άνοιγμα της ζύμης σε σχέση με την ταρτιέρα σας.
  10. Αφαιρέστε το ένα φύλλο λαδόκολλας.
  11. Βάλτε την ζύμη στην ταρτιέρα, η οποία καλό θα είναι να έχει αλειφτεί με βούτυρο.
  12. Εφαρμόστε τη ζύμη καλά στην ταρτιέρα, ώστε να καλύπτει όλες τις γωνίες.
  13. Κόψτε ότι περισσεύει από την ζύμη.
  14. Κάντε τρύπες στον πάτο της τάρτας με το πιρούνι.
  15. Καλύψτε την ζύμη της τάρτας με λαδόκολλα.
  16. Ρίξτε μέσα τα ειδικά βαρίδια (ή φασόλια) και ψήστε για 10 λεπτά.
  17. Βγάλτε τη λαδόκολλα και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Γέμισμα τάρτας

  1. Ζεσταίνετε με δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  2. Όταν βράσει το λάδι, βγάλτε το σκόρδο και προσθέστε τις γαρίδες, την πάπρικα και τον κόλιανδρο και αφήστε για λίγα λεπτά (4-5 λεπτά, για να μην σκληρύνουν οι γαρίδες).
  3. Προσθέστε αλάτι-πιπέρι και σβήστε με το λευκό κρασί.
  4. Βράστε τις πατάτες και τα καρότα σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Μόλις βγάλετε τις πατάτες, βράστε και το μπρόκολο για 3-4 λεπτά.
  6. Ενδιάμεσα μπορείτε να κόψετε τις πατάτες και τα καρότα σε ροδέλες.
  7. Όταν είναι έτοιμο το μπρόκολο, κόψτε το σε μπουκετάκια.
  8. Σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το σπορέλαιο, το γάλα και το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
  9. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, βάλτε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια-δυνατή φωτιά, ρίξτε μέσα το αυγό και ανακατέψτε καλά.
  10. Προσθέστε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  11. Αν χρειάζεται, προσθέστε γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να γίνει αραιό.
Προετοιμασία γέμισης αλμυρής τάρτας

Προετοιμασία γέμισης αλμυρής τάρτας

Ψήσιμο τάρτας

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
  2. Πάνω από την ψημένη ζύμη (βλέπετε «προετοιμασία ζύμης» παραπάνω), στρώστε με σειρά τις πατάτες, από πάνω τα καρότα, τις γαρίδες και το μπρόκολο.
  3. Τέλος ρίξτε από πάνω την αραιή μπεσαμέλ, τη γραβιέρα και επιπλέον πάπρικα για διακόσμηση.
  4. Ψήστε την τάρτα για 30 λεπτά περίπου.
Αλμυρή τάρτα λαχανικών με γαρίδες

Αλμυρή τάρτα λαχανικών με γαρίδες

Σερβίρισμα τάρτας

Σερβίρεται ζεστή ή και κρύα. Επιτρέψτε λίγα λεπτά μετά που θα βγάλετε την τάρτα από το φούρνο για να μπορείτε να τη γευτείτε καλύτερα.

Σερβίροντας την τάρτα με γαριδες, πατατες, καροτα, μπροκολο, γραβιερα και κόκκινη παπρικα.

Σερβίροντας την τάρτα με γαριδες, πατατες, καροτα, μπροκολο, γραβιερα και κόκκινη παπρικα.

◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊

Η γνώμη μας

Μία αγαπημένη τάρτα, που μπαίνει στις κορυφές των επιλογών μας μέχρι σήμερα και την προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των πιο μεσογειακών γούστων.

Αν και περιέχει την μπεσαμέλ και το σκόρδο, δεν είναι ιδιαίτερα βαριά στη γεύση. Σίγουρα όμως, είναι καλύτερα για ένα μεσημεριανό γεύμα και όχι τόσο για βραδινές ώρες.

Συνδυάζεται

Ένας τέλειος συνδυασμός – κατά τη γνώμη μας – ήταν το λευκό κρασί που δοκιμάσαμε και πιο συγκεκριμένα με ποικιλίες «Sauvignon Blanc» και Ασσύρτικο.
Το πλούσιο σώμα του και το άρωμα λεμονιού που άφηνε η κάθε γουλιά, ταίριαζε απόλυτα με την θαλασσινή γεύση της γαρίδας.

Καλή Όρεξη και περιμένουμε σχόλιά σας!

Τάρτα με γαρίδες, μπρόκολο, καρότο, πατάτες και γραβιέρα

Τάρτα με γαρίδες, μπρόκολο, καρότο, πατάτες και γραβιέρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Λίγα λόγια για το tartes.gr

Μέσα από το «blog» μας, θα κάνουμε μαζί ένα γευστικό ταξίδι, προς αναζήτηση της καλύτερης – κλασικής – πρωτότυπης ή ιδιαίτερης τάρτας. Θέλουμε να προτείνουμε νέες ιδέες, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε επαγγελματίες ή κριτικοί μαγειρικής. Σαφώς και δεν «τα παίρνουμε» από πουθενά, εκφράζουμε απλά την άποψή μας. Περιμένουμε την συμβολή σας, τις ιδέες σας, τις συνταγές σας, τα σχόλια σας και αν η εμπειρία μας το επιτρέψει, θα λύσουμε και τις απορίες σας.
Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

Συνταγές

Αρέσει σε %d bloggers: