Τάρτα με κιμά, γιαούρτι και κουκουνάρια


Τάρτα κιμά, γιαούρτι, κουκουνάρια και γραβιέρα

Τάρτα κιμά, γιαούρτι, κουκουνάρια και γραβιέρα

Υλικά (για ταρτιέρα διαμέτρου 29 εκατοστών)

Ζύμη

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • 4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Γέμιση

  • 250 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 150 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
  • 2 κουταλιές σούπας κουκουνάρια
  • ½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζάνι τσαγιού σάλτσα ντομάτας
  • 1 τριμμένο καρότο
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Η προετοιμασία της ζύμης

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπώλ.
  2. Προσθέστε τα 130 ml ελαιόλαδου.
  3. Προσθέστε το αλάτι.
  4. Προσθέστε το νερό (πρέπει να είναι κρύο και να το ρίχνετε σε μικρές δόσεις) και ζυμώστε ελαφρά για πολύ λίγο.
  5. Κάντε μια μπάλα από τη ζύμη και τυλίξτε την με μεμβράνη.
  6. Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  7. Ακουμπήστε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και πιέστε με τους καρπούς για να μαλακώσει.
  8. Όταν απλώσει λίγο, βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να μην κολλήσει ο πλάστης (έτσι δεν χρειάζεται και το αλεύρι).
  9. Ανοίξτε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου μισό δάχτυλο. Να ελέγχετε πάντα το άνοιγμα της ζύμης σε σχέση με την ταρτιέρα σας.
  10. Αφαιρέστε το ένα φύλλο λαδόκολλας.
  11. Βάλτε την ζύμη στην ταρτιέρα, η οποία καλό θα είναι να έχει αλειφτεί με βούτυρο.
  12. Εφαρμόστε τη ζύμη καλά στην ταρτιέρα, ώστε να καλύπτει όλες τις γωνίες.
  13. Κόψτε ότι περισσεύει από την ζύμη.
  14. Κάντε τρύπες στον πάτο της τάρτας με το πιρούνι.
  15. Καλύψτε την ζύμη της τάρτας με λαδόκολλα.
  16. Ρίξτε μέσα τα ειδικά βαρίδια (ή φασόλια) και ψήστε για 10 λεπτά.
  17. Βγάλτε τη λαδόκολλα και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Γέμισμα τάρτας

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα.
  2. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσει.
  3. Προσθέστε τον κιμά με το τριμμένο καρότο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, για να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  4. Προσθέστε το αλατοπίπερο.
  5. Αφήνετε για περίπου 20 λεπτά πάνω στη φωτιά, μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
  6. Βγάζοντας την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη γραβιέρα και το γιαούρτι και ανακατέψτε.
  7. Προσθέστε το μαϊντανό με τα κουκουνάρια και ανακατέψτε.
Προετοιμασία γέμισης αλμυρής τάρτας

Προετοιμασία γέμισης αλμυρής τάρτας

Ψήσιμο τάρτας

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200-210 βαθμούς.
  2. Απλώστε τη γέμιση πάνω στη ζύμη με προσοχή.
  3. Ψήστε την τάρτα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς.
Λεπτομέρεια τάρτας μετά το ψήσιμο

Λεπτομέρεια τάρτας μετά το ψήσιμο

Σερβίρισμα τάρτας

Σερβίρεται ζεστή ή και κρύα. Επιτρέψτε λίγα λεπτά μετά που θα βγάλετε την τάρτα από το φούρνο για να μπορείτε να τη γευτείτε καλύτερα.

Σερβίροντας την τάρτα με κιμά και γιαούρτι

Σερβίροντας την τάρτα με κιμά και γιαούρτι

◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊

Η γνώμη μας

Όπως αναγράφετε και στον τίτλο αυτής της ανάρτησης, «άλλος» την προτιμάει ζεστή και «άλλη» κρύα. Για την ακρίβεια, η διαφορά γνώμης που είχαμε ήταν στο ότι το «φαγητό πρέπει να τρώγεται ζεστό» και στο «κρύα η τάρτα, έβγαζε πιο πολύ τα αρώματά της».

Σε κάθε περίπτωση, την τιμήσαμε (εξαφανίστηκε μέσα σε ένα βράδυ). Είναι μία υπέροχη συνταγή, αρκετά γευστική και την προτείνουμε σαν εναλλακτική λύση, αν βαρεθήκατε να μαγειρεύετε ξανά και ξανά την κλασσική «μακαρονάδα με κιμά».

Συνδυάζεται

Θα ταίριαζε με κόκκινο κρασί – ίσως και παλαιωμένο – αν και εμείς δεν είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε (μείναμε «πιστοί» στο ανθρακούχο νερό). 🙂

Καλή Όρεξη και περιμένουμε σχόλιά σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Λίγα λόγια για το tartes.gr

Μέσα από το «blog» μας, θα κάνουμε μαζί ένα γευστικό ταξίδι, προς αναζήτηση της καλύτερης – κλασικής – πρωτότυπης ή ιδιαίτερης τάρτας. Θέλουμε να προτείνουμε νέες ιδέες, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε επαγγελματίες ή κριτικοί μαγειρικής. Σαφώς και δεν «τα παίρνουμε» από πουθενά, εκφράζουμε απλά την άποψή μας. Περιμένουμε την συμβολή σας, τις ιδέες σας, τις συνταγές σας, τα σχόλια σας και αν η εμπειρία μας το επιτρέψει, θα λύσουμε και τις απορίες σας.
Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

Συνταγές

Αρέσει σε %d bloggers: