Τάρτα με σολομό και σπανάκι


Τάρτα με σολομό και σπανάκι

Τάρτα με σολομό και σπανάκι

Υλικά (για ταρτιέρα διαμέτρου 29 εκατοστών)

Ζύμη

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Γέμιση

  • 500 γραμμάρια φιλέτο σολομό (περίπου δύο κομμάτια), κομμένα σε κύβους
  • 300 ml πλήρες γάλα
  • 3 αυγά
  • 300 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο και καθαρισμένο
  • 1/2  ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο (χωρίς κοτσάνια)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο κασέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες


Η προετοιμασία της ζύμης

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι.
  2. Κόψτε το βούτυρο σε κυβάκια και τρίψτε τα με το αλεύρι.
  3. Προσθέστε το αλάτι.
  4. Προσθέστε  το νερό (πρέπει να είναι κρύο και να το ρίχνετε σε μικρές δόσεις) και ζυμώστε ελαφρά για πολύ λίγο.
  5. Κάντε μια μπάλα από τη ζύμη και τυλίξτε την με μεμβράνη.
  6. Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  7. Ακουμπήστε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και πιέστε με τους καρπούς για να μαλακώσει.
  8. Όταν απλώσει λίγο, βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να μην κολλήσει ο πλάστης (έτσι δεν χρειάζεται και το αλεύρι).
  9. Ανοίξτε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου μισό δάχτυλο. Να ελέγχετε πάντα το άνοιγμα της ζύμης σε σχέση με την ταρτιέρα σας.
  10. Αφαιρέστε το ένα φύλλο λαδόκολλας.
  11. Βάλτε την ζύμη στην ταρτιέρα, η οποία καλό θα είναι να έχει αλειφτεί με βούτυρο.
  12. Εφαρμόστε τη ζύμη καλά στην ταρτιέρα, ώστε να καλύπτει όλες τις γωνίες.
  13. Κόψτε ότι περισσεύει από την ζύμη.
  14. Κάντε τρύπες στον πάτο της τάρτας με το πιρούνι.

Γέμισμα τάρτας

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
  2. Σοτάρετε τους κύβους σολομού για 3-4 λεπτά.
  3. Στραγγίζετε το σολομό με μία κουτάλα τρυπητή και τον αφήνετε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα πολλά υγρά.
  4. Στο λάδι του τηγανιού προσθέτετε το κρεμμύδι και το σπανάκι και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 3 λεπτά).
  5. Εν τω μεταξύ, χτυπάτε τα αυγά, το γάλα το τυρί και τον άνηθο σε ένα ξεχωριστό μπωλ με ένα πιρούνι.
  6. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια και το σπανάκι, τα ρίχνετε στο μπωλ και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
  7. Ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι για να πάρουν γεύση τα υλικά και ανακατεύετε.
  8. Προσθέστε το σολομό και ανακατέψτε. Μπορείτε να κρατήσετε και μερικά μεγάλα κομμάτια, για να τα τοποθετήσετε στο τέλος, ώστε να μη θρυμματιστούν.
Προετοιμασία γέμισης τάρτας

Προετοιμασία γέμισης τάρτας

Ψήσιμο τάρτας

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
  2. Καλύψτε την ζύμη της τάρτας με λαδόκολλα.
  3. Ρίξτε μέσα τα ειδικά βαρίδια (ή φασόλια) και ψήστε για 10 λεπτά.
  4. Βγάλτε τη λαδόκολλα και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  5. Απλώστε τη γέμιση πάνω στη ζύμη με προσοχή.
  6. Ψήστε την τάρτα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Τάρτα με σολομό και σπανάκι

Τάρτα με σολομό και σπανάκι

Σερβίρισμα τάρτας

Σερβίρεται ζεστή ή και κρύα. Επιτρέψτε λίγα λεπτά μετά που θα βγάλετε την τάρτα από το φούρνο για να μπορείτε να τη γευτείτε καλύτερα.

Σερβίροντας την τάρτα με σολομό και σπανάκι

Σερβίροντας την τάρτα με σολομό και σπανάκι

◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊

Η γνώμη μας

Μέχρι τώρα, η καλύτερη συνταγή που έχουμε ετοιμάσει. Ίσως επειδή μας αρέσει ο σολομός, ή επειδή η μαγεία εκείνης της Χριστουγεννιάτικης βραδιάς και τα αρώματα της σαλάτας που είχαμε ετοιμάσει ως συνοδευτικό, βοήθησαν στην διαμόρφωση αυτής της θετικής εντύπωσης.

Δεν θα αλλάζαμε κάτι σε αυτή τη συνταγή. Τα συγχαρητήριά μας στους «εφευρέτες»! 🙂

Συνδυάζεται

Την δοκιμάσαμε με ροζέ κρασί και νομίζουμε ότι ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός και σας τον προτείνουμε.

Αναρτήθηκε στις

Μόνιμος σύνδεσμος 1 σχόλιο

One response to “Τάρτα με σολομό και σπανάκι

  1. man

    πεινάωωωωω….! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Λίγα λόγια για το tartes.gr

Μέσα από το «blog» μας, θα κάνουμε μαζί ένα γευστικό ταξίδι, προς αναζήτηση της καλύτερης – κλασικής – πρωτότυπης ή ιδιαίτερης τάρτας. Θέλουμε να προτείνουμε νέες ιδέες, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε επαγγελματίες ή κριτικοί μαγειρικής. Σαφώς και δεν «τα παίρνουμε» από πουθενά, εκφράζουμε απλά την άποψή μας. Περιμένουμε την συμβολή σας, τις ιδέες σας, τις συνταγές σας, τα σχόλια σας και αν η εμπειρία μας το επιτρέψει, θα λύσουμε και τις απορίες σας.
Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

Συνταγές

Αρέσει σε %d bloggers: