Τάρτα με κρεμμύδια, αντσούγιες και ελιές (πισαλαντιέ)


Τάρτα με κρεμμύδια, αντσούγιες, ελιές και κάπαρη.

Τάρτα με κρεμμύδια, αντσούγιες, ελιές και κάπαρη.

Υλικά (για ταρτιέρα διαμέτρου 29 εκατοστών).

Ζύμη (από αλεύρι Ζέας ή εναλλακτικά αλεύρι dinkel)
δείτε εδώ την προετοιμασία της ζύμης >

Υλικά για τη γέμιση

  • Περίπου 30 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι
  • Κάπαρη: 2 κουταλιές της σούπας, ξεπλυμένη
  • Μία κοφτή κουταλιά της σούπας τριμμένο ξερό θυμάρι
  • 8 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • Μισό φλιτζάνι ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσια, κομμένες στη μέση
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία γέμισης

  1. Σε μία ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε στο σκόρδο.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει λίγο.
  4. Στο μπλέντερ, πολτοποιούμε τις αντσούγιες και την κάπαρη.
  5. Μέσα στην πάστα αυτή, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Ψήσιμο τάρτας

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Πάνω στην ψημένη ζύμη απλώνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και στη συνέχεια την πάστα αντσούγιας-κάπαρης.
  3. Από πάνω τοποθετούμε τις ελιές και προαιρετικά επιπλέον φιλέτα αντσούγιας.
  4. Ψήνετε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρισμα τάρτας με αντσούγιες και κρεμμύδια

Σερβίρισμα τάρτας με αντσούγιες και κρεμμύδια

Σερβίρισμα τάρτας

Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή (αλλά τρώγεται και κρύα). Επιτρέψτε λίγα λεπτά αφού βγάλετε την τάρτα από το φούρνο για να μπορείτε να την κόψετε και να τη γευτείτε καλύτερα.

Ιδανικός μεζές ούζου και για τους λάτρεις του αλμυρού.

Ιδανικός μεζές ούζου και για τους λάτρεις του αλμυρού.

◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊

Η γνώμη μας

Ως λάτρεις των ψαρικών γενικά, καθώς και των μεζέδων – παρέα με το ουζάκι μας – λαχταρήσαμε την στιγμή που, μετά από τόσο καιρό, θα φτιάχναμε και θα δοκιμάζαμε αυτή τη συνταγή.

Με την πρώτη μπουκιά μπορεί και να κατεβάσαμε ένα ποτήρι ούζο ο καθένας… πιστέψαμε ότι κάτι είχαμε κάνει λάθος. Τελικά, καταλάβαμε ότι ήταν επειδή στην άκρη υπήρχε περισσότερη αντσούγια, αλλά μετά (σε συνδυασμό με το κρεμμύδι) μαλάκωσε η γεύση. Την επόμενη φορά που θα την ετοιμάσουμε, σίγουρα θα ξαλμυρίσουμε καλύτερα τις αντσούγιες.
* συμβουλή: οι παστές αντσούγιες οπωσδήποτε θέλουν πολύ καλό ξαλμύρισμα. Την προηγούμενη μέρα ξαλμυρίστε πολύ καλά και τοποθετήστε τα φιλέτα σε βαθύ πιάτο με ελαιόλαδο (να τα καλύπτει).

Στο τέλος της βραδιάς, είχαμε ήδη φάει τη μισή τάρτα. Βέβαια, θέλει προσοχή γιατί είναι λίγο βαριά για το στομάχι και αρκετά αλμυρή, για όσους δεν αντέχουν το πολύ αλάτι.

Το ζυμάρι, δοκιμάσαμε να το φτιάξουμε για πρώτη φορά από αλεύρι Ζέας  (κάπως ξεχασμένο στη σύγχρονη διατροφή μας – κάποτε το μοναδικό δημητριακό που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι «Dinkel». Νομίζουμε ότι ήταν από τις καλύτερες επιλογές μας και σίγουρα το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Στο σύνολο, μπαίνει στις αγαπημένες μας τάρτες.

Συνδυάζεται

Ούζο, τσίπουρο, ρακή και… σίγουρα νερό! 🙂

Καλή Όρεξη!

Αναρτήθηκε στις

Μόνιμος σύνδεσμος 2 Σχόλια

2 responses to “Τάρτα με κρεμμύδια, αντσούγιες και ελιές (πισαλαντιέ)

  1. irene

    Habe das Recept gelesen. Scheint eine echte Sommertarta zu sein. Fuer meinen Geschmack zuviel Salz. Ich haette die Kapern weggelassen,da die auch salzig sind. Die Idee mit dem Dinkelmehl ist sehr gut.
    Nur weiter so.

  2. Κώστας

    Νοστιμότατη τάρτα, πολύ γευστικό και ευφάνταστο συνοδευτικό για ουζάκι! Ξεχωρίζει αρκετά η γεύση της αντσούγιας η οποία όμως έρχεται και δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά της τάρτας. Πολύ καλή δουλειά παιδιά συνεχίστε έτσι! 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Λίγα λόγια για το tartes.gr

Μέσα από το «blog» μας, θα κάνουμε μαζί ένα γευστικό ταξίδι, προς αναζήτηση της καλύτερης – κλασικής – πρωτότυπης ή ιδιαίτερης τάρτας. Θέλουμε να προτείνουμε νέες ιδέες, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε επαγγελματίες ή κριτικοί μαγειρικής. Σαφώς και δεν «τα παίρνουμε» από πουθενά, εκφράζουμε απλά την άποψή μας. Περιμένουμε την συμβολή σας, τις ιδέες σας, τις συνταγές σας, τα σχόλια σας και αν η εμπειρία μας το επιτρέψει, θα λύσουμε και τις απορίες σας.
Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

Συνταγές

Αρέσει σε %d bloggers: