Τάρτα με ξινόγαλο και λεβάντα


Συνταγή τάρτας με ξινόγαλο και λεβάντα

Συνταγή τάρτας με ξινόγαλο και λεβάντα

Υλικά (για ταρτιέρα διαμέτρου 29 εκατοστών).

Ζύμη

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 4-5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη

Γέμιση

Υλικά για την κρέμα λεβάντας

  • 1 ½ ξινόγαλο
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας, κοφτή, ξερή λεβάντα

Ξηρά υλικά

  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Υγρά υλικά

  • 3 αυγά
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Η προετοιμασία της ζύμης

  1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπώλ.
  2. Προσθέστε το βούτυρο.
  3. Προσθέστε το αλάτι και τη ζάχαρη.
  4. Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να δημιουργηθούν μικρά τρίμματα.
  5. Προσθέστε το νερό (πρέπει να είναι κρύο και να το ρίχνετε σε μικρές δόσεις) και ζυμώστε μέχρι να έχετε μία δροσερή ζύμη.
  6. Κάντε μια μπάλα από τη ζύμη και τυλίξτε την με μεμβράνη.
  7. Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  8. Ακουμπήστε τη ζύμη πάνω στην επιφάνεια εργασίας και πιέστε με τους καρπούς για να μαλακώσει.
  9. Όταν απλώσει λίγο, βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να μην κολλήσει ο πλάστης (έτσι δεν χρειάζεται και το αλεύρι).
  10. Ανοίξτε τη ζύμη με χοντρό πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου μισό δάχτυλο. Να ελέγχετε πάντα το άνοιγμα της ζύμης σε σχέση με την ταρτιέρα σας.
  11. Αφαιρέστε το ένα φύλλο λαδόκολλας.
  12. Βάλτε την έτοιμη ζύμη στην ταρτιέρα, η οποία καλό θα είναι να έχει αλειφτεί με βούτυρο.
  13. Εφαρμόστε τη ζύμη καλά στην ταρτιέρα, ώστε να καλύπτει όλες τις γωνίες.
  14. Κόψτε ότι περισσεύει από την ζύμη.
  15. Κάντε τρύπες στον πάτο της τάρτας με το πιρούνι.
  16. Καλύψτε την ζύμη της τάρτας με λαδόκολλα.
  17. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  18. Ρίξτε μέσα τα ειδικά βαρίδια (ή φασόλια) και ψήστε για 10 λεπτά.
  19. Βγάλτε τη λαδόκολλα και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Γέμισμα τάρτας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το ξινόγαλο, την κρέμα γάλακτος και την λεβάντα σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά ακόμα.
  3. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Σουρώστε την λεβάντα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
  5. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τα «ξηρά υλικά».
  6. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατέψτε τα «υγρά υλικά» (χτυπήστε πρώτα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και τέλος την βανίλια).
  7. Προσθέστε στο μείγμα αυτό (με τα «υγρά υλικά»), σιγά-σιγά και ανακατεύοντας, το ξινόγαλο που είχατε στο ψυγείο (αφού έχει κρυώσει).
  8. Τέλος, προσθέστε το μείγμα αυτό στα «ξηρά υλικά», ανακατεύοντας πολύ καλά.

Ψήσιμο τάρτας

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
  2. Πάνω στην ψημένη ζύμη (βλέπετε «προετοιμασία ζύμης» παραπάνω), αδειάστε το μείγμα της γέμισης.
  3. Ψήνετε την τάρτα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.
Σερβίρισμα τάρτας

Σερβίρισμα τάρτας

Σερβίρισμα τάρτας

Πριν κόψετε την τάρτα, αφήστε την να κρυώσει το λιγότερο μία ώρα.

◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊—◊

Η γνώμη μας

Μία πρωτότυπη ιδέα για τάρτα, για όσους αγαπάνε το ιδιαίτερο άρωμα της λεβάντας.

Η γεύση του μοναδικού αυτού φυτού υπερτερεί σε σχέση με το ξινόγαλο, και με την «βοήθεια» της ζάχαρης και της κρέμας γάλακτος, το αποτέλεσμα είναι μία ιδιαίτερη και γλυκιά τάρτα.

Σίγουρα θα σας ξαφνιάσει με την πρώτη μπουκιά, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει μερικές προσπάθειες, μέχρι να καταλάβει κανείς αν του/ της άρεσε (ή και όχι). Εμάς δεν μας ξετρέλανε, αλλά την απολαύσαμε μέχρι το τέλος, παρότι μας βγήκε αρκετά λαδερή.

Αν και η υπερβολική χρήση της λεβάντας (τουλάχιστον το αιθέριο έλαιό της) προκαλεί υπνηλία, μην το φοβηθείτε στην συγκεκριμένη περίπτωση.  🙂

Μία ιδιαίτερη συνταγή τάρτας.

Μία ιδιαίτερη συνταγή τάρτας.

Συνδυάζεται

Δύσκολος συνδυασμός για πρωινές ώρες, θα την προτείναμε να συνοδεύει τον απογευματινό σας καφέ/ τσάι, κλπ..

 

Καλή Όρεξη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Λίγα λόγια για το tartes.gr

Μέσα από το «blog» μας, θα κάνουμε μαζί ένα γευστικό ταξίδι, προς αναζήτηση της καλύτερης – κλασικής – πρωτότυπης ή ιδιαίτερης τάρτας. Θέλουμε να προτείνουμε νέες ιδέες, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε επαγγελματίες ή κριτικοί μαγειρικής. Σαφώς και δεν «τα παίρνουμε» από πουθενά, εκφράζουμε απλά την άποψή μας. Περιμένουμε την συμβολή σας, τις ιδέες σας, τις συνταγές σας, τα σχόλια σας και αν η εμπειρία μας το επιτρέψει, θα λύσουμε και τις απορίες σας.
Αρχική Σελίδα

Αρχική Σελίδα

Συνταγές

Αρέσει σε %d bloggers: